Το νησί της Σάμου

Το νησί της Σάμου χαρακτηρίζεται από την πλούσια βλάστησή του, τα κρυστάλλινα νερά και τους πολλούς αιώνες ιστορίας του. Στα βορειοανατολικά του Αιγαίου, μόλις 1,68 χλμ από την ακτή της Τουρκίας, η Σάμος είναι το 8ο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, με τις 2 μεγαλύτερες πόλεις του, το Καρλόβασι και το Βαθύ να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του.

Το Καρλόβασι είναι μια μοντέρνα πόλη, με πλούσια και σημαντική ιστορία. Η ισχυρή κοινωνία του Καρλοβάσου, αποτελούμενη από 5 συνεχώς αναπτυσσόμενους οικισμούς, μια κεντρική πλατεία, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα κοτνινά της χωριά, αναπτύσσεται και εξελίσσεται διαρκώς. Εκτός από νεοκλασσικά παλιά αρχοντικά, το Λαογραφικό Μουσείο και τα ιστορικά «ταμπάκικα»., θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα γραφικά σοκάκια, τα εκκλησάκια στους λόφους που αγκαλιάζουν την πόλη με πανοραμική θέα στο Αιγαίο πέλαγος και την πλούσια αγορά του Καρλοβάσου. Η κεντρική πλατεία βρίσκεται σε μια απόσταση 1,5 χλμ από το λιμάνι το οποίο πέρα από την ομορφιά του, έχει σύνδεση και με τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, την Αθήνα αλλά και τηνΤουρκία.

«Τα φυσικά κάλη της πόλης βρίσκονται υπό την προστασία του Natura 2000»

Κατευθυνόμενοι Δυτικά από το λιμάνι του Καρλοβάσου, υπάρχει μια περιοχή εντός της προστασίας του Natura 2000, γνωστοί ως Βοτανικός παράδεισος της Ελλάδας δεδομένων των 1400 διαφορετικών ειδών σπάνιων και ενδημικών φυτών. Μια ακόμη έκπληξη που σας περιμένει στην πόλη του Καρλοβάσου είναι οι εντυπωσιακοί καταρράχτες. Ένα μονοπάτι μέσα από το δάσος οδηγεί σε μικρές λιμνούλες που ενώνεται η μια με την άλλη μέσω των καταρρακτών, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είναι 5 μέτρα. Οι καταρράχτες καταλήγουν στην παραλία «Ποτάμι», με τις ακτές της να «κοιτούν» προς το ανενεργό ηφαίστειο του βουνού Κέρκης. Με υψόμετρο 1433 μ., το βουνό προσφέρει δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η ορειβασία και οι βόλτες στα φαράγγια.
Με περπάτημα μιας ώρας από την παραλία του Ποταμιού μπορείτε να βρεθείτε στις μαγικέςπαραλίες «Σειτάνια», γνωστές σε όλη τη Σάμο για την εξωτική βλάστηση και ομορφιά τους.

Η ποικιλομορφία του εδάφους του νησιού προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους περιπετειώσεις επισκέπτες, με πολλές εναλλακτικές διασκέδασης για να επιλέξουν. Λόγω της ιδιαίτερης γεωλογικής σύστασης του εδάφους της, η Σάμος έχει πάνω απο 80 σπήλαια, υποθαλάσσια σπήλαια και βάραθρα, φαινόμενο πολύ σπάνιο για ένα νησί. Για περισσότερες πληροφορίες για τα σπήλαια μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Σπηλαιολογικής Ένωσης Σάμου: http://samos-caves.gr και http://www.miningreece.com/ .

Ταξίδι στο χρόνο οι βόλτες στα μικρά ελληνικά χωριά.Κατευθυνόμενοι δυτικότερα συνεχίζει να διαφαίνεται η σπουδαία φυσιολογία του νησιού. Κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής, θα συναντήσετε πολλά χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως το Κοκκάρι, ένα μικρό ψαροχώρι διάσημο για τα θαλάσσια αθλήματά του, και τις Μανωλάτες, ένα πανέμορφο χωριό, γνωστό για την γραφικότητα των δρόμων και των σπιτιών του. Σε απόσταση περίπου 35 χλμ. Από το Καρλόβασι βρίσκεται η πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, με το φυσικό του λιμάνι και τα όμορφα αρχοντικά. Το διάσημο άγαλμα του Κούρου βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της πρωτεύουσας, με 5,5 μέτρα ύψος και τρομερή επιβλητικότητα. Στην μεγάλη πλατεία γεμάτη καφέ και εστιατόρια, θα δείτε το άγαλμα του λέοντος που συμβολίζει την Ένωση της Σάμου με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1913.

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO

Ταξιδεύοντας δυτικά από το Βαθύ, συναντάτε το Πυθαγόρειο, το πιο διάσημο σημείο του νησιού που θα σας εντυπωσιάσει με την ομορφία του και την πλούσια ιστορία του. Τα Ρωμαϊκά λουτρά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Ναός της Ήρας, το Ευπαλίνειο Όρυγμα, τα μοναστήρια και το μουσείο τέχνης είναι κάποια από τα αξιοθέατα που ο επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει. Ήταν κάποτε γνωστό ως αρχαία πόλη, αργότερα γνωστό ως τηγάνι και τέλος πήρε το όνομά του από τον διάσημο φιλόσοφο και μαθηματικό Πυθαγόρα.

Αν και το χωριό του Πυθαγορείου έχει πάρει το όνομά του, ο Μαραθόκαμπος είναι το χωριό όπου έζησε και δίδαξε τις θεωρίες του.

Δυτικά του Πυθαγορείου, περνώντας από πολλά όμορφα χωριά, θα συναντήσετε τη «Σπηλιά του Πυθαγόρα». Η πεζοπορία στο βουνό του Κέρκη αξίζει για τις όμορφες σπηλιές που θα συναντήσετε στο δρόμο και την πανοραμική θέα που και ο Πυθαγόρας απολάμβανε χιλιάδες χρόνια πριν.

Ο Μαραθόκαμπος είναι επίσης γνωστός για τις αμμουδερές παραλίες χιλιομέτρων, προστατευμένες από τα μελτέμια του Αιγαίου, στις οποίες απολαμβάνεις το ήρεμο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Μπορείτε να απολαύσετε τις γαλήνιες στιγμές στις χρυσές παραλίες, τα beach bar και το ποιοτικό φαγητό με θαλασσινά και φρέσκα ψάρια στις πολλές ταβέρνες του χωριού.